Met kunst in huis creëer je sfeer en geef je je huis kleur en stijl. Of het nu om reproducties gaat of originele schilderijen of tekeningen. Met enkele simpele richtlijnen zorg je ervoor dat je voor iedere ruimte in huis de juiste kunstwerken selecteert.

Kunst in de keuken

De keuken wordt vaak het ‘hart van het huis’ genoemd en is in veel gevallen ook de meest gebruikte kamer. Toch is het één van de meest vergeten kamers als het om kunst gaat. Terwijl werkbladen en ruimtes boven en naast kasten perfecte plekken zijn voor kunstwerken.

Kies kleinere kunstwerken die de ruimte aanvullen in plaats van overweldigen. De meeste mensen kiezen in de keuken voor kunst met een knipoog, zoals  grappige afbeeldingen of teksten die je doen glimlachen en die stressvolle ochtenden gemakkelijker maken.

Dit hang je in de slaapkamer

De beste muren voor kunst in de slaapkamer bevinden zich direct boven het bed of op de muur tegenover het bed. De slaapkamer is een toevluchtsoord, een plek om te ontspannen. Wat je aan de muur hangt, moet dat gevoel weerspiegelen. Grote stukken zijn het beste en moeten op ooghoogte worden opgehangen. Zoek naar abstracte stukken met rustgevende kleuren of tonen. Als je van fotografie houdt, werken landschappen het beste. Houd de lijst minimaal en gebruik een ophangsetje van Artiteq om het kunstwerk op te hangen. Een wissellijst of doek werk ook uitstekend. In deze ruimte willen we ons concentreren op het kunstwerk en niet zozeer op het omhulsel.

Kunst kiezen voor de woonkamer

Omdat dit de kamer is die de meeste van je gasten zullen zien, voel je hier misschien wat druk als het om kunst gaat. Het kiezen van het juiste stuk is essentieel voor het starten van gesprekken en het creëren van sfeer in deze ruimte. Je kunt kiezen voor één groot stuk of een grote galerijwand.

Kunst hoeft trouwens niet alleen een doek of fotoafdruk te zijn. Het kan ook andere vormen aannemen. Denk aan een uitvergrote replica van een vlag, een set hoeden of verschillende soorten theekopjes. Kijk verder dan een 2D-afbeelding en je zult een uniek stuk vinden dat het beste je persoonlijkheid weergeeft.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.