De omafiets is één van de oudste type fietsen die we kennen. We zien hem al zo lang we kunnen herinneren op de fietspaden en door de drukke steden rijden. Iedereen kent wel iemand die een omafiets rijdt of misschien heb je er zelf een. Maar kan het nog of is het helemaal ‘over’ met de hype?

De vintage omafiets

De omafiets is een 19e-eeuws ontwerp dat, in tegenstelling tot wat vele van ons denken, niet in Nederland tot stand is gekomen. Steeds meer mensen gingen de omafiets rijden omdat hij een lage instap heeft waardoor je er makkelijk op en af stap. Tot het begin van de jaren vijftig was vrijwel iedere fiets op straat een omafiets. We zijn het type fiets echter pas in de jaren 70 van de 20e eeuw ‘omafiets’ gaan noemen. De fiets kreeg deze naam omdat hij een ouderwets uiterlijk heeft, echt een vintage look.

Populariteit van de omafiets

Hoewel we de fiets al zo lang kennen, is hij nog steeds enorm populair. De hype is zeker nog niet voorbij. De populariteit van de omafiets heeft te maken met verschillende factoren. De lage instap maakt hem erg praktisch voor ouderen. Hij heeft een zeer comfortabele zit wat hem ideaal maakt voor dagelijkse of langere ritten. En door de ontelbare mogelijkheden in kleuren en prints is hij erg geliefd bij de jeugd.

Oude fiets in een nieuw jasje

De omafiets heeft door de jaren heen wel heel wat ontwikkelingen meegemaakt. De omafiets van nu is de oude omafiets in een nieuw jasje. Zo is de fiets uitgevoerd met nieuwe snufjes zoals handremmen en versnellingen. En is hij verkrijgbaar in alle denkbare kleuren en bijvoorbeeld met een stoere fietskrat aan het stuur. Maar welke uitvoering je ook kiest, de omafiets zal altijd zijn vintage look behouden.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.