Bij het naderen van de koudste winterperiode is het goed om aandacht te schenken aan je kleding. Je garderobe zal deze weken vooral dikke en warmteisolerende kleding te bieden hebben. Er zitten grote verschillen in kledingstukken onderling. De belangrijkste reden is het materiaal waar het van gemaakt is. Het materiaal is van doorslaggevend belang bij het draagcomfort. Vooral als je naar buiten moet, kom je er snel genoeg achter als je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Een van de oudste stoffen om kleding, schoenen en andere accessoires van te maken, is wol. En dat is zo’n slechte keuze niet in de koude maanden. We hebben in ieder geval enkele nuttige tips opgeschreven, om de ergste kou te doorstaan.

Kijk naar het weerbericht

Misschien heb je niet een hele kast vol jassen. En dat is goed, want liever een goede jas, dan vijf middelmatige. Maar een goede jas kan ineens een slechte jas worden als je hem aandoet op het verkeerde moment. Een gewatteerde jassen bijvoorbeeld, heerlijk warm, tenzij de buitenkant het begeeft. BIj regen zal de vulling vervolgens water opnemen, en dan zit je met de problemen. Aan de andere geldt dat ook voor waterdichte jassen. Die zijn comfortabel omdat ze nattigheid buitenhouden. Vergeet dan vooral niet dat een waterdichte jas niet per se een warme jas hoeft te zijn. Daarnaast: weet je van je jas of die winddicht is? In de winkel zul je er weinig last van hebben, maar als de oostenwind dwars door je jas heen blaast, weet je dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

Wat voor jassen geldt, geldt ook voor schoeisel. Niets is vervelender dan rondlopen met vochtige voeten, omdat dat er ook voor zorgt dat je voeten het koud hebben. Dat kan komen omdat de bovenlaag water doorlaat, maar ook omdat de schoen te weinig ventileert.

Wol?

Het Texeler schaap is beroemd vanwege de isolerende eigenschappen van het wol. De schapen staan op het eiland in weer en wind. Letterlijk, want op het noordelijk gelegen eiland waait de wind vaak en hard. De wol is daarom door de generaties schapen heen enorm warmte-isolerend geworden, terwijl de wol door het hoge percentage wolvet ook nog eens regen buiten houdt. Al deze pluspunten zorgen ervoor dat wol een prima stof is voor heerlijk warme pantoffels, bodywarmers en badjassen. Op Texel hebben niet voor niets veel eilandbewoners zelf ook kleding van schapewol. Ook zij lopen regelmatig door het kille klimaat. De zilte lucht, regen en wind hebben er echter geen vat op.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.