Een eigen homestudio is waarschijnlijk een jongensdroom van velen, omdat het op internet en tv er altijd zo geweldig uitziet. De grootste producers in de muziekwereld hebben er een, of zelfs meer, en dit maakt het extra speciaal als jij er ook een hebt. Helaas zijn dergelijke studio’s vrij prijzig en nemen ze veel ruimte in beslag. Natuurlijk is dat niet voor iedereen een probleem, maar hen gaat het om andere zaken als het type computer of de audiorecorder. De keuze qua computer is niet lastig. Hierbij gaat het simpelweg om het feit dat het apparaat snel is, weinig geluid maakt en verder geschikt is voor de nieuwste software op het gebied van de muziekindustrie. De keuze van een audiorecorder daarentegen is ietwat lastiger. Meer informatie hierover vind je in onderstaand artikel.

De audiorecorder

Een audiorecorder is meestal een klein apparaatje, op handformaat, en wordt gebruikt om allerlei soorten geluid op te nemen. Doorgaans gaat het dan om muziekopnames in geluidsstudio’s. Deze opnames gebruikt men dan om iets te onthouden, om ermee te werken of om herinneringen te behouden. Deze ontwikkelde versie van het cassettebandje is tegenwoordig uitgerust met de nieuwste software en is daardoor in staat om geluiden in stereo op te nemen. Dit is erg gunstig voor de producers. Daarnaast worden de opgenomen bestanden opgeslagen op een geheugen- of SD-kaart, waardoor het erg eenvoudig wordt om dergelijke opnames te openen en te bewerken via de computer. Het kan zelfs gezegd worden dat de audiorecorder van nu een hogere kwaliteit heeft in vergelijking met de cd. Natuurlijk speelt marketing hierin ook een rol, maar hieraan is wel goed te zien wat de ontwikkelingen zijn geweest in de afgelopen jaren.

Simpel en snel

Het revolutionaire apparaatje is niet alleen compact, het is ook razendsnel in het opnemen van geluid. Het kost veel minder moeite om de apparatuur op te stellen, omdat je alleen maar de computer of laptop en de recorder nodig hebt. Daarnaast is natuurlijk een microfoon en een mengpaneel noodzakelijk, maar dat was vroeger nog niet eens zo te bedenken. Daarnaast werkt de machine op batterijen, waardoor je in plaats van een verlengkabel, nu simpelweg een paar batterijen extra meeneemt. Ten slotte is het apparaat erg simpel in gebruik, omdat je alleen maar op “record” hoeft te drukken en je neemt al op.

Plaatsing

Om af te sluiten is het verstandig om goed te kijken naar de plaatsing van de recorder. Waar in de studio zet ik deze neer? Op een tafel is niet goed, omdat het geluid dan niet van alle kanten weerkaatst kan worden en dus niet helemaal zuiver meer is. Daarom is het mogelijk om de machine op een statief te plaatsen door middel van schroefdraad. De hoogte van het statief hangt dan af van het type muziek dat je opneemt. Meer informatie hierover is te vinden op Esmono.nl.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.