De keuken is voor veel mensen een belangrijke plek in huis, want je bereidt hier niet alleen maaltijden, maar ontvangt er ook gasten voor een etentje. Keukenverlichting speelt hierbij een belangrijke rol: je wilt aan de ene kant genoeg licht hebben om te kunnen zien wat je aan het koken bent, maar aan de andere kant moet het licht ook weer niet te fel zijn dat het ongezellig wordt. Maar hoe maak je de juiste afweging tussen functionaliteit en gezelligheid in de keuken?

Verschillende soorten licht

In de keuken is het belangrijk om verschillende soorten verlichting te hebben, want zoals je al eerder hebt kunnen lezen, dient de keuken voor verschillende doeleinden. Neem bij het aanrecht wat feller licht van bijvoorbeeld spots, zodat je goed (wit) licht hebt wanneer je bezig bent. Bij de eettafel kies je eerder voor wat zachter en geler licht. Dimbare lampen zijn hiervoor heel geschikt, want zo kun je de lichtsterkte steeds naar behoefte aanpassen, zodat je altijd het juiste licht hebt om een gezellige sfeer te creëren.

Keukenverlichting als eyecatcher

Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de interieurstijl, want bij elke stijl past weer een andere soort keukenverlichting. Heb je bijvoorbeeld een landelijke keuken? Dan kan een kroonluchter boven de eettafel of het kookeiland bijvoorbeeld echt als een eyecatcher dienen in de keuken! Of heb je liever een industriële uitstraling? Koop dan een grote fabriekslamp van staal om je keuken een robuuste sfeer te geven. Andere moderne eyecatchers zijn bijvoorbeeld hanglampen van staal in abstracte vormen. Deze geven vaak een grappig licht- en schaduweffect in de keuken. Tenslotte hoeft keukenverlichting natuurlijk niet op te vallen als dat niet jouw ding is. Wil jij het ook liever minimalistisch houden? Kies dan voor inbouwspots, want deze zitten netjes weggewerkt in het plafond en in de keukenkastjes.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.