Gezond leven

Dit prachtige gerecht kan prima deel uitmaken van een gezonde eet- en leefwijze. Het gerecht zit bomvol goede ingrediënten. En het leuke van een recept voor paella is, dat je het altijd naar eigen wens kunt aanpassen. Wil je bijvoorbeeld paella maken met veel groente? Voeg dan extra groenten toe aan je recept voor paella. Volg je een eiwitrijk dieet? Doe dan minder rijst en meer mager vlees, vis en zeevruchten in de pan. Eigenlijk heeft deze beleving maar één belangrijk nadeel voor je gezondheid: het is zo lekker, dat het lastig is om er weinig van te eten! Dit kun je alleen maar oplossen door een kleinere pan te gebruiken.

 

De voordelen van vis

Veel paella recepten bevatten gamba’s, mosselen en inktvis. Dit zijn officieel geen vissen, maar “zeevruchten” of schaal- en schelpdieren. Toch is het eten ervan net zo gezond als het eten van vis. Er zitten vetzuren in die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Paella maak je bovendien door de ingrediënten te bakken in olijfolie, wat gezonder is dan bijvoorbeeld gefrituurde inktvis. Let er wel op dat je zeevruchten niet rauw mag eten, omdat ze een virus kunnen bevatten. Ze moeten dus goed gebakken worden.

 

Groenten, kruiden en peulvruchten

Bij een recept voor paella lijkt het soms, alsof er weinig groente in zit. Maar eigenlijk zit er altijd uien, knoflook en saffraan, en meestal ook tomaten en peterselie in het gerecht. Dat zijn groenten en kruiden, die belangrijke voedingsstoffen leveren. En je kunt natuurlijk gewoon een supergezonde paella maken, met veel meer groente en peulvruchten! Traditioneel gaan er in paella recepten artisjokken, groene bonen (sperziebonen, snijbonen, doperwten) en witte bonen. Verder is sinds de opkomst van vegetarische paella van alles mogelijk: courgettes, aubergines, spinazie en asperges, het kan allemaal!

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.