Het beheersen van een bepaalde taal, bijvoorbeeld het Duits, is vaak genoeg om jezelf te redden tijdens het boodschappen doen of het vragen naar de weg in het openbaar. Maar om je daadwerkelijk te kunnen mengen tussen de menigte, zodat het lijkt alsof je al helemaal geïntegreerd bent, dan redt je het niet met de taal alleen. Daar komt de cultuur om de hoek kijken. Een belangrijk aspect van deze term is interculturele communicatie. Wat hieronder verstaan wordt, dat is in onderstaand bericht te lezen.

Cultuur

Vaak begrijpt men niet goed wat er precies bedoelt wordt met de term cultuur. Veel wordt gedacht dat onder het begrip cultuur alleen de waarden en normen van een bepaalde samenleving vallen, maar dat is zeker niet waar. Natuurlijk horen hier ook gedragscodes bij, die je onder andere leert van familie en vrienden. Maar ook de omgeving waar je woont, beïnvloedt jouw specifieke eigenschappen, gedrag en manier van denken. Als je bijvoorbeeld naar een bepaalde school gaat, krijg jij op een specifieke manier les, waardoor je misschien anders denkt dan op andere scholen. Daarnaast leer je ook bepaalde gedragen, zoals het netjes opstaan voor oudere mensen in de bus of niet met volle mond praten tijdens het eten. Dergelijke aspecten zijn een belangrijk deel van het begrip cultuur. Uiteraard is het dan wel noodzakelijk dat je de taal ook beheerst. Diverse taalcursussen zijn beschikbaar op Interlect.

Integratie

Van groot belang tijdens het leren van een cultuur is de integratie. In dit proces leer jij als buitenstaander alles wat er te weten valt over die samenleving. Dergelijke informatie is bijvoorbeeld te vinden op Duitslandinfoblog. Tijdens het integratieproces spreekt men meestal over 4 fases. De eerste fase is de buitenkant, waar je kennis maakt met de symbolen van een cultuur. Hieronder vallen onder andere de tastbare zaken, zoals klederdracht, kunst en populaire sporten. In de tweede laag zijn de typische helden van een regio te vinden. In ons kikkerlandje zijn dit bijvoorbeeld Johan Cruijff, de koning(in) en verscheidene schilders. De derde laag laat jou kennismaken met allerlei soorten rituelen. Deze zijn vaak niet nodig om een bepaalde doelstelling te behalen, maar wel wenselijk voor de omgeving. Hieronder vallen bijvoorbeeld verjaardagen, begroetingen en huwelijken. De laatste fase, de kern, is bedoeld om de ware aard van een cultuur te leren kennen. De waarden die zich hier bevinden bepalen namelijk wat men normaal en niet normaal vindt en wat goed en fout is. Deze laatste stap is het bewijs dat jij als buitenlander geïntegreerd bent in een land of gebied.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.