De laatste jaren wordt duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker over de samenleving. Mensen zijn zich steeds vaker meer bewust van het milieu en wat voor invloed bepaalde acties hebben op het milieu. Men gebruikt steeds vaker bijvoorbeeld navulbare drinkflessen in plaats van plastic flesjes, en er wordt meer gerecycled. Natuurlijk is dat allemaal heel goed en fijn, maar er is áltijd ruimte voor verbetering. Lees hier wat je zelf kan doen om nóg duurzamer bezig te zijn.

Plastic scheiden

Helaas worden erg veel producten gemaakt van plastic, hier is niet veel aan te doen. Het enige wat jij daar aan kan doen is vooral afval recyclen en zorgen dat er niks weggegooid wordt. Daarnaast kan je minder plastic in huis halen, bijvoorbeeld door groentes niet in een zakje te kopen maar los, en alles wat dan toch van plastic gemaakt moet worden bij een milieubewust merk kopen. Merken zoals Maria Nila maken haarspullen op een milieuvriendelijke manier. Alle producten zijn veganistisch en dierproefvrij. Zulke merken zijn er veel. Niet alleen haarproducten, maar allerlei spullen worden op die manier milieuvriendelijk gemaakt. Het kopen van zulke producten is iets kleins wat je altijd toe kan passen.

Gas- en energiegebruik verminderen

Dit is duidelijk een groot deel van het verbeteren van de duurzaamheid, minder gas en energie verbruiken. Veel huizen worden tegenwoordig voorzien van zonnepanelen. Natuurlijk is dat een grote stap die veel geld kost, maar het is het zeker wel waard. Je hoeft natuurlijk niet altijd zoiets groots te doen, kleine veranderingen zijn ook belangrijk. Zet bijvoorbeeld de verwarming uit als je niet thuis bent of niet in die ruimte bent, en vervang je lampen voor LED verlichting. Laat die lampen dan ook niet langer aan staan dan nodig. Met zulke kleine veranderingen kun je echt je steentje bijdragen in de maatschappij.

Bedrijf? Duurzame relatiegeschenken

Het is iets waar je misschien niet snel aan denkt, maar als een bedrijf relatiegeschenken bedrukt is dat niet heel goed voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan die 200 plastic pennen die bedrukt worden. Het geven van een relatiegeschenk is leuk, maar het kan ook milieubewust. Wat dacht je van een herbruikbaar tasje of een usb-stick van bamboe? Mensen zullen het waarderen dat je als bedrijf milieubewuste keuzes maakt en daarmee haal je wellicht nieuwe klanten binnen. Een win-win situatie dus.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.