Of je nu een nieuwe woning bouwt of een oude woning renoveert, inbouwverlichting kan een belangrijk element zijn voor zowel de functie als de stijl van de ruimte. Inbouwverlichting biedt een strakke, gestroomlijnde uitstraling in een huis. Het kan de hoeveelheid licht in een ruimte verbeteren, kunstwerken of andere speciale plekken accentueren en ruimtes openen zodat ze er groter uitzien en groter aanvoelen. Hier zijn enkele basistips over waar je op moet letten wanneer je overweegt om inbouwverlichting te installeren.

Wanneer inbouwverlichting te gebruiken

Hoewel inbouwarmaturen het gemakkelijkst te installeren zijn tussen plafondbalken van nieuwe gebouwen, zijn sommige armaturen speciaal ontworpen voor een bestaande plafondruimte. De armaturen die je kiest, moeten echter wel geschikt zijn voor gebruik in de buurt van isolatie. Ze moeten dan IC rated zijn. Wanneer een plafond niet geïsoleerd is, kan een niet-IC-behuizing worden gebruikt.

Vermijd inbouwverlichting voor plafonds van beton, sierlijk stucwerk of kwetsbare details. Kies in deze ruimtes voor een kroonluchter, wandlampen of tafellampen.

Waar plaats je inbouwverlichting?

Vermijd verzonken armaturen, zoals inbouw spotjes, die te dicht bij elkaar of in rijen in het midden van de kamer worden geplaatst. Dit type installatie kan er uitzien als een landingsbaan op de luchthaven. Pas de grootte van de inbouwverlichting aan op de afstand tussen de armaturen.

Plaats inbouwverlichting in het midden voor de objecten die je wenst te verlichten op ongeveer 30 tot 45 centimeter voor het object.

Inbouwspots die worden gebruikt om te lezen of als taakverlichting moeten zorgvuldig boven het hoofd worden geplaatst, zodat je hoofd en schouders het benodigde licht niet blokkeren.

Bij het verlichten van een driedimensionaal object zoals een openhaard, beeldhouwwerk of bloemstuk, is het effectiever om het vanuit twee of drie verschillende hoeken te verlichten.

Installeer inbouwverlichting aan de onderkant van de bovenkastjes in de keuken. Het licht zal je aanrecht voorzien van gefocust licht.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.