Het is geen verassing als ik jou vertel dat een antioxidant een stof is dat oxidatie tegen gaat. Oxidatie is een vorm van verbranding van energie waarbij reststoffen achterblijven in het lichaam die je eigenlijk niet wenst te hebben. Ook roesten bij ijzer is een vorm van oxidatie, als het metaal kan bewerken moet je na gaan wat het met je lichaam doet. Het is dus belangrijk om voldoende antioxidanten in je lichaam te krijgen. Vitamine C is een van de meest bekende antioxidanten. Maar er bestaan krachtigere varianten die ook een hoop andere positieve bijwerkingen hebben. Ze zorgen dat schadelijke vrije radicalen worden genaturaliseerd. Antioxidanten worden toegevoegd aan levensmiddelen, cosmetica en kunststoffen om oxidatie door zuurstof tegen te gaan en daardoor dus ook de houdbaarheid van producten te verlengen. Sommige anti oxidanten hebben naast het beschermen tegen zuurstof veel meer gezonde bijwerkingen, deze speciale stoffen hebben een krachtige werking en kunnen een voedingspatroon gezond maken.

Pycogenol is een super antioxidant, je kan het terugvinden in druiven en natuurlijk in wijn. Ook zwarte thee is rijk aan Pycogenol en ook veel bessen zijn voorzien van de kleurstof. Het antioxidant werkt 20 keer zo sterk als vitamine C. Naast het voorkomen van oxidatie zorgt Pycogenol er ook voor bescherming tegen UV straling en heeft het een reinigende functie in de bloedvaten. Het voorkomt aderverkalking en dat is weer een van de oorzaken van een verhoogde bloeddruk. Bij vrouwen zorgt Pycogenol er voor dat er minder pijn is bij menstruatie.

Astaxanthine is een ander super antioxidant. Het is te vinden in zalm, garnalen en flamingo’s en zorgt voor hun typerende roze kleur. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat astaxanthine helpt bij het voorkomen van enge ziekten zoals kanker, alzheumer, maagzweren en cadiovasulaire aandoeningen. De stof is een alternatief voor zonnebrand omdat het er voor zorgt dat de huid UV straling absorbeerd en er extra pigment wordt aangemaakt.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.