Iedereen wil gezond oud worden. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op allerlei aandoeningen bovendien wordt. Toch zijn er allerlei manieren waarop je je gezondheid goed in de hand kunt houden. Zo kan je dankzij deze vijf tips een stuk gezonder oud worden. Volg ze allemaal en er kan je eigenlijk niet zoveel overkomen.

1 Blijf bewegen
De sleutel tot een gezond leven is bewegen. Dit kan iedere expert en semi-expert je vertellen. Wie dag in dag uit voldoende lichaamsbeweging krijgt, in welke vorm dan ook, zal veel minder last krijgen van allerlei aandoeningen. Denk aan diabetes, hart- en vaatziektes en allerlei andere enge aandoeningen. Doe een wandeling, volg een sportschoolprogramma of doe aan walking football en je komt een heel eind.

2 Monitor je voortgang
Wanneer je ouder wordt, dan zullen zogenaamde ouderdomskwalen de kop opsteken. Gelukkig is de medische wetenschap zo ver dat ongeveer wel bekend is wat deze ouderdomskwalen allemaal zijn. Je kunt dit dus zelf goed in de gaten houden om er tijdig bij te zijn. Koop bijvoorbeeld bloeddrukmeters om je bloeddruk zelf in het oog te houden. Mocht er iets veranderen, dan kan je dit direct zien.

3 Wees niet te trots
Wie echt oud wordt, kan er niet onderuit dat er ook het een en ander nu eenmaal minder goed zal werken dan voorheen. Wees dan niet te trots om hulpmiddelen te gebruiken. In vroegere generaties werd er soms misschien neergekeken op mensen die een rolstoel of een rollator gebruikten, maar die tijden zijn allang voorbij. Zo kan je veel gemakkelijker mobiel blijven.

4 Leef in het algemeen gezonder
Wanneer we ouder worden, dan zullen effecten harder doorwerken dan toen we jong waren. Dat betekent dus ook dat je slimmer moet inspelen op dit soort zaken. Leef dus in het algemeen gezonder. Eet wat beter, rook niet meer en wees matig met alcohol. Wanneer je deze levenswijzen kunt aanleren, dan zal je een stuk beter door het leven gaan.

5 Slaap voldoende, vooral ’s nachts
Slapen is de basis van een gezond leven. Wie voldoende uitgerust is voelt zich beter en kan meer aan. Bovendien werken allerlei processen in het lichaam een stuk beter wanneer er voldoende rust genomen wordt. Zo kan je dus ook een stuk ouder worden. Ga op tijd naar bed en probeer goed door te slapen tot de volgende ochtend.

Over de auteur

lifestylers.nl is een stijlvol lifestyle magazine over fashion, interior, travel, gadgets, food, health & news.